18. maj havde vi besøg af Lars Bo Christiansen fra TotalEnergies.

Efter han havde give en kort beskrivelse af sin egne baggrund, uddannelse og vej til TotaleEknergi, fik vi en grundig gennemgang af produktionen af gas og olie.

Tilbage i 1962 fik Mærsk lov til at bore efter olie i Nordsøen. Det begyndte de på i 66 og allerede i 1972 kom det første olie i land. I 1984 kom den første gas fra Tyra i land og ret hurtigt var mængden så stor, at Danmark næsten var selvforsynende.

I 2017 overtager TotalEnergies Mærsk og man erkender oliefelterne er ved at være nedslidte, og man stoppe produktionen på Tyra i 2019.

2020 nedtages/fjernes det gamle Tyra og der gås i gang med bygning af TyraII. En stordel af platformen bygges i Asien og skal sejles til Danmark for at blive monteret på benene fra den gamle platform. Da det kræver specielt vind og vejr for skibet med de meget store kraner kan løfte pumpestation og platform på plads, er man nødt til at transportere tingene hjem inden de er helt færdigt bygget. Det resulterer i, at der i dag arbejder ca. 1200 mand ude på platformen for at færdiggøre den. Efter planen skal det første gas ofg olie fra TyraII komme i land u vinteren 2023/2024.

TotalEnergies arbejder i dag med forskellige energiformer som Olie, gas, vind, sol, PoiwertoX og biomasse. Som noget nyt arbejder man nu også med oplagring af CO2 i de gamle punpebrønde.

En aften der på en spændende måde gav os et godt indblik i hvordan vi kan få energi i fremtiden og hvordan vi kan være med til at passe på vores jordklode.

Forstør ved klik